Followers

Friday, 5 October 2012

Memahami Apa itu Headroom dalam fotografi.

Assalammualaikum, salam sejahtera. Entri kali ini membincangkan tentang headroom dalam fotografi.
    
   "Headroom" merujuk kepada ruang diantara bahagian atas bingkai gambar dan kepala subjek. Dalam kedua-dua produksi fotografi dan video, pemerhatian terhadap headroom menentukan sesebuah gambar yang baik ataupun tidak. Secara umum, subjek anda perlu 2/3 sehingga bingkai anda, memberikan anda cukup headroom. 

HINDARKAN HEADROOM YANG BURUK

Headroom yang buruk akan membuatkan subjek anda tergelincir keluar dari bingkai gambar. Terlalu banyak headroom akan membuatkan subjek kelihatan kecil dan janggal manakala jika headroom terlalu sedikit membuatkan dahi subjek timbul. Salah satu kesalahan besar dalam headroom yang buruk ialah mencuba meletakkan mata subjek di tengah-tengah bingkai. Untuk Mengelakkan daripada headroom yang buruk, cuba untuk menyelaraskan mata subjek anda 2/3 sehingga bingkai anda. Membahagikan bingkai anda melintang kepada tiga bahagian yang sama. Mata perlu berehat di atas garis maya. Ini akan memberikan anda headroom yang cukup. Rule Of Third ( ROT ) adalah teknik potret klasik yang digunakan dalam fotografi dan video.

MENGAPA HEADROOM YANG BURUK ADALAH TIDAK ELOK

Terlalu banyak ruang diantara kepala subjek dan bahagian atas bingkai gambar adalah di panggil ruang mati ( dead space ). Anda akan dibiarkan dengan jalur di atas gambar yang diambil anda yang tidak mempunyai unsur-unsur penting di dalamnya. Selain daripada mengakibatkan framing yang janggal, anda juga mengganggu penonton daripada apa yang benar-benar penting dalam gambar anda.Headroom yang terlalu banyak  biasanya menandakan seseorang itu jurugambar amatur.Jika dilakukan dengan cara lain dan tidak diberi headroom yang cukup, maka subjek anda berakhir dengan kepala timbul, yang estetik yang tidak menyenangkan.


HEAD ROOM YANG TIDAK ELOKHEADROOM YANG BAIK

No comments:

Post a Comment