Followers

Wednesday, 19 September 2012

APA ITU CROP FACTOR


ebanyakan sensor kamera digital lebih kecil dari kamera filem biasa (ala…yg dulu-dulu tu, sebelum kamera digital banyak kat kedai). Kawasan tangkapan (area captured) setiap gambar dari kamera digital adalah lebih kecil daripada kamera filem.
Inilah sebabnya mengapa ia disebut crop factor. Sensor yang lebih kecil akan ‘memotong’ kawasan tangkapan gambar berbanding dengan kawasan tangkapan gambar dari filem 35mm. Nak faham lebih lanjut cuba lihat imej di bawah,

Kalau tengok gambar di atas, anggap gambar penuh tersebut adalah bersaiz 35mm pada standardnye..
Garisan PUTIH adalah sensor penuh (full frame) atau 1.0x crop factor
Garisan HIJAU untuk 1.3x crop factor
Garisan MERAH untuk 1.5x crop factor
Garisan BIRU untuk 1.6x crop factor

Kebiasaannya crop factor untuk kamera digital adalah bergantung kepada pengeluar. Contohnya:
Nikon banyak menggunakan 1.5x crop factor manakala;
Canon pula banyak mengeluarkan model dengan 1.6x crop factor.
Olympus pula menggunakan Four-Third lensa yakni dengan 2.0x crop factor.
Inilah juga menjadi sebab kamera digital memiliki viewfinder yang lebih kecil dari kamera filem 35mm. Walaupun nampak tak ketara tapi sebenarnye ade beza.



Masih pening? Ok..ok.. macam ni.. dalam entri yg sebelum ni saya ada ajar bukan cara-cara nak baca tulisan pada badan lensa? Jadi saya anggap anda semua dah faham apa makna bila saya katakan lensa tersebut dengan 50mm atau 18-55mm bukan?

Pertama sekali anggap saya gunakan 2 kamera yang berbeza yakni kamera Nikon dengan 1.5x crop factor dan satu lagi, kamera Canon dengan 1.6x crop factor.

Contoh paling mudah ialah katakan anda mengambil gambar dengan jarak fokal lensa 18mm pada kamera NIKON. Keluasan hasil gambar yang akan anda lihat adalah lebih besar berbanding gambar yang anda dengan jarak fokal lensa 18mm dengan kamera CANON. Mengapa? kerana crop factor kamera Canon lebihh besar nilainya.. Mudah bukan? 

BAGAIMANA NAK TAHU CROP FACTOR BAGI SESEBUAH BODI KAMERA?
Ada beberapa cara mudah untuk anda kenal pasti crop factor bagi sesebuah bodi kamera:
Biasanya ada pada spesifikasi kamera dalam mana-mana promosi kamera tersebut. Kalau tiada, tanya pada jurujual kamera tersebut. Langkah paling selamat dan meyakinkan adalah tanya kepada abang Mr. Google kite   
BOLEH BAGI CONTOH KAMERA DENGAN CROP FACTOR DAN FULL FRAME?
Bagi penggemar Canon:


Sumber: The Digital Picture 

Bagi Penggemar Nikon:
Nikon D7000 1.5x
Nikon D3100 1.5x
Nikon D300s 1.5x
Nikon D3000 1.5x
Nikon D5000 1.5x
Nikon D90 1.5x
Nikon D60 1.5x
Nikon D200 1.5x
Nikon D80 1.5x
Nikon D70 dan D70s 1.5x
Nikon D50 1.5x
Nikon D40 dan D40x 1.5x
Nikon D2Xs, D2X, D2H dan D2Hs 1.5x
Nikon D100 1.5x
Nikon D1X, D1H 1.5x
Nikon D1 1.5x
Nikon D3 dan D3s 1.0x

Sumber: Kenrockwell

Dan Secara amnya:
1.3x – Canon EOS 1D/1D MkIIN
1.5x – Nikon D40/D50/D70/D70s/D80/D200/D2XD2Hs,Minolta 7D/Fuji S3 Pro
1.5x – Pentax *istDS/K100D/K110D/K10D
1.6x – Canon EOS 300D/400D/20D/30D
2.0x – Olympus E-400/E-500/E-300/E-1

No comments:

Post a Comment